maanantai 31. elokuuta 2020

Kaipolan mahdollisuudet ovat todella suuret

Viime viikon uutiset ovat ravistelleet monia tässä kaupungissa ja epätieto ja tiukka aikataulu muutokselle luovat aivan uudenlaisia paineita niin Jämsän hallinnolle ja rakenteille kuin poliittiselle päätöksenteolle. Ymmärrettävästi syitä ja syyllisiä haetaan monesta suunnasta, mutta se on nyt myöhäistä ja tarpeetonta. Jämsä on vuosikausia luottanut tehtaan tuomaan hyvinvointiin. Ehkä olemme tuudittautuneet liiaksikin ison yhtiön turvaan.

Tehdas laitteineen ja rakenteineen ei kuitenkaan ole katoamassa, vaan sen nykyinen tuotanto on lakkautettu ja itse tehtaalle ja siellä kehitetylle huippuosaamiselle tulee nyt löytää uusi käyttötarkoitus, josta saamme tälle kaupungille uuden tulevaisuuden näkymän. Mahdollisuudet uusille käyttötarkoituksille tai tuotannolle ovat todella hyvät, sillä Kaipolan tehdasalueen infra sopii moneen muuhunkin toimintaan kuin vain paperin tuotantoon.

Tehtaan alueelta löytyy voimalaitoksen tuottamaa höyryä erilaisiin lämmitystarpeisiin. Sähköä on saatavissa isompaakin käyttöön ja biologisella puhdistamolla voidaan käsitellä syntyneitä jätevesiä. Suuria massoja ja kappaleita voidaan siirrellä siltanostureilla ja päällystettyä asfalttikenttää voidaan hyödyntää moniin eri tarpeisiin. Valtatie ja rautatiet luovat hyvän logistiikan, joka silti palvelee monia tarpeita. Keräyspaperin siistausrumpua voidaan käyttää muuhunkin käyttöön, kuten esimerkiksi muovin käsittelyyn. Tähän kaikkeen löytyy tietysti myös ammattiosaajia. Esimerkiksi nykyajan kiertotalousyrittäjälle, jopa isollekin sellaisille, löytyisi toimivia tiloja.

Innovaatio lähtee ideasta ja näitä tarvitaan nyt, niin pieniä kuin suuria. Myös rakenteet yritysideoiden kehittämiselle on luotava ja tähän voitaisiin hakea inspiraatiota, vaikka Kajaanin alueelta, jossa samankaltainen tilanne on koettu ja sen jättämien rakenteiden päälle on luotu uutta toimintaa.

Löytäisimmekö siis tälle rakenteelle jonkin uuden tarkoituksen nykymaailman ja talouden tarpeista? Tehdään töitä sen eteen, että Kaipolan tehtaan tuotannon tekijät, niin huippuosaajat kuin koneet ja laitteetkin, saadaan nopeasti uuteen hyötykäyttöön.

Tästäkin tulemme selviämään.

Uusi Suunta Jämsä