maanantai 27. toukokuuta 2019

Ryhmäpuheenvuoro / Liike Nyt / Pekka Laaksonen 27.5.2019

Vaikka organisaatiouudistus kokonaisuudessaan on sujunut erittäin takkuisesti, niin jotain hyvääkin on saatu aikaan. Sivutaajamat, Länkipohja, Juokslahti ja Koskenpää, ovat aidosti ryhtyneet miettimään keinoja Jämsän kehittämiseksi ja ovat löytäneet myös hyviä ratkaisuja. Jos vielä Seppolassa asuvat ja koskelaisetkin ryhtyisivät pohtimaan kaupunkimme kehitystä, niin hyvä tästä tulee. Kaupungin kehittäminen yksin valtuuston avulla ei nimittäin onnistu ja virkamiestenkään saavutukset eivät liioin ole yltäneet kovin korkealle tasolle. Tason nostoa odotellaan.

Valtuuston toiminnan osalta näyttää siltä, että orastavaa yhteistyökykyä on ilmassa. Pari vuotta siihen on nyt mennyt, jos vaaleista alkaen lasketaan.

Itse tilinpäätös osoittaa 1,7 M€ tulosta. Kuitenkin on syytä muistaa, että tosiasiassa tulos on 2,5 M€ tappiolla kun huomioidaan satunnaiset erät, eli Pihlajalinnan kanssa tehty osakekauppa.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa on myös runsaasti selvityspyyntöjä kuluneen vuoden toiminnasta. Ne tulee nyt selvittää ja kehittää talouden seurannan prosesseja.

Kuitenkin tulevia vuosia ajatellen tilinpäätös painottuu liikaa säästöihin ja supistuksiin. Tulopuolen lisäämistä ei ole mietitty juurikaan, vaikka sillä alueella on suuret mahdollisuudet.

Seuraavat asiat tulee huomioida jatkossa:

1. Kaupungin 3000 ha metsäalueiden puukaupan tulot tulee optimoida

2. Jo kaavoitettujen tonttien ja teollisuus alueiden aktiivisella myynnillä ja antamalla myynti ammattilaisille. Lisäkaavoittamista on nyt jarrutettava ja panostettava myyntiin.

3. Lopettamalla vihdoin homekiinteistöjen lämmitys säästö olisi noin 350.000€/a

4. Ottamalla tiukempi ote SOTE-kumppaniimme Pihlajalinnaan, sillä maksamme tehdyllä sopimuksella 5-6M€ vuodessa enemmän kuin kokoisemme vertailukunnat. Pihlajalinnan palvelutaso on toki hyvä, mutta tällä hinnalla pitääkin saada Rolls Royce tason palvelu.

5. Antamalla Himoksen kehittyä vapaasti ilman viranhaltijoiden turhaa puuttumista asioihin. Nythän viranhaltijat edistävät joidenkin Himoksen yrittäjien toimintoja ja haittaavat joidenkin toisten Himos- yrittäjien toimintoja viranhaltijoiden omien kummallisten intressien mukaan.

6. Lisäksi kaupungin viranhaltijoiden masinoima 3,2 M€:n sijoitus ydinvoimaan tulee selvittää. Päätöstähän ei tuotu valtuustoon, vaikka lain mukaan näin tulee tehdä osakekaupoissa

Myös henkilöstösäästöt on toistaiseksi tehty vain työn suorittavan henkilöstön osalta. Kun tehdyt säästöesitykset on suoritettu vain johtavien viranhaltijoiden toimesta ei organisaation ylimmän- ja keskijohdon tehostamista ole mietitty lainkaan. Eiväthän johtavat viranhaltijat omista lintukodoistaan halua luopua. Ylätason johdon selvitystyö tulee tehdä ulkopuolisen osaajan toimesta ja pikaisesti

Muistetaan nyt kuitenkin, että ei säästetä kaupunkia kuoliaaksi.

Jämsä on loistava ja kehittyvä kaupunki vaikka sen asukasmäärä varmaan jatkossakin tulee supistumaan. Perusasiat ovat täällä kunnossa. Nyt vaaditaan toimenpiteitä, jotta kaupunkimme kehitys saadaan voimistumaan. Uusi kaupunginjohtaja tulee hyvään saumaan.