keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Miksi Jämsän kaupunginhallituksen paikasta oli luovuttava?

Julkisen puolen päätöksenteossa on eräs perustavaa laatua oleva ongelma. Puoluepolitiikkaan on sisään rakennettu riitelemisen, ärsyttämisen ja kiusaamisen elementti. Jokainen huomaa tuon katsoessaan esim. uutispätkiä eduskunnan istunnoista, tai eduskunnan kyselytunteja. Sekä hallitus että oppositio pyrkivät ärsyttämään toisiaan ja nolaamaan vastapuolen.

Valtakunnan politiikassa tuo toimintatapa voi vielä jotenkin toimia, mutta pienen Jämsän kaupungin kunnallisessa päätöksenteossa tuo riitely, ärsyttäminen ja kiusaaminen estävät järkevien päätösten tekemisen ja tulee meille jämsäläisille todella kalliiksi. 

Viimeisen 4 vuoden aikana olemme sen karvaasti havainneet. Ei synny kylpylää eikä Himoksen kehitystä. Kirjastoa on nyt vatuloitu 4 vuotta ja loppua ei ole näkyvissä. Hyvin alkanut yhteistyö Pihlajalinnan kanssa pysähtyi, kun kinataan siitä, onko yhteistyö hyvää vai huonoa, sopivan hintaista vai kallista. Teollisuustontit ammottavat tyhjyyttään, kun riidellään siitä, kuinka niitä markkinoitaisiin. Aikaansaadut päätökset ovat vain vesittyneitä kompromisseja. 

Poliittisten puolueiden sekamelska ja riitely vievät kaiken ajan ja energian. Tämän ovat myös huomanneet johtavat viranhaltijat, joista häikäilemättömimmät ovat siirtäneet vaivihkaa vallan itselleen, vaikka valtuustolla on lain mukaan kaupungin ylin päätösvalta. Olemmeko siirtymässä viranhaltijoiden diktatuuriin? Jotkut viranhaltijat ja kaupungin konsernienyhtiöiden johtajat tekevät päätökset vain omien etujensa mukaan eikä niitä käsitellä lainkaan luottamuselimissä. Tämä on vaarallinen kehitys.

Minulta on kysytty jatkuvasti kaupungilla, miksi jätin hallitustyöni. Jätin sen yllä olevien ongelmien vuoksi. Pyrin oikeaan yhteistyöhön. En halua riitelyä, ärsyttämistä ja kiusaamista, joka on poliittisten puolueiden ohjelmiin sisään leivottu. Pienelle Jämsän kaupungille nykyinen toimintamalli tulee järjettömän kalliiksi ja estää oikean yhteistyön.

Pekka Laaksonen
Uusi Suunta
Kaupunginvaltuuston jäsen, kaupunginhallituksen taustavaikuttaja.