keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Jämsän Aluelämpö Oy:n 4 M€:n sijoitus ydinvoimaan

Viime Vekkarissa talousjohtaja Luostarinen sekä Aluelämmön toimitusjohtaja Soikkeli selvittivät Aluelämmön tekemää sijoitusta ydinvoimaan.

Nyt on selvinnyt, että Jämsän Aluelämpö Oy:n 0,5 M€:n sijoitus Fennovoimaan sijoitusyhtiö SFKaukolämpövoima Oy:n kautta onkin vain etumaksu. Uusia maksuja tulee vuoteen 2024 saakka. Lopullinen summa arvottomiin osakkeisiin on noin 4.000.000 €. Tämä järjetön sijoitus tuhoaa Aluelämmön talouden ja vaikuttaa myös koko kaupungin talouteen.

Aluelämpö Oy omistaa SF Kaukolämpövoima Oy:n osakkeita. Tuo yhtiö on vain bulvaaniyhtiö, jossa ei ole henkilökuntaa lainkaan. Siinä on mukana vain neljä pientä lämpöyhtiötä, jotka ovat taitamattomuuttaan sitoneet kuntalaistensa rahat arvottomiin osakkeisiin.

Tehdyssä osakassopimuksessa on pahimmassa tapauksessa vastuu myös Fennovoiman rakennusaikaisesta jatkorahoituksesta. Tämän vuoksi Helsinki ja Vantaa haluavat eroon osakkeistaan, vaikka ilmaiseksi, koska osakkeissa on arviolta 90 M€:n vastuu ydinvoimalan jatkorahoituksesta.

Meillä jämsäläisillä on oikeus tietää tehdyn osakassopimuksen vastuut. Pahimmassa tapauksessa koko Jämsän Aluelämpö Oy siirtyy Fennovoiman omistukseen, jos Aluelämpö ei pysty hoitamaan vastuitaan. Tällöinhän vastuu siis siirtyy meille jämsäläisille, kun menetämme veronmaksajien rahoilla rakennetun yhtiön omistuksen.

Kaupungin hallintosäännön mukaan konserniyhtiöt (jollainen Aluelämpö on) noudattavat samaa sijoituspolitiikkaa kuin itse kaupunkikin. Sijoitusten tulee olla riskittömiä eli sijoitetun pääoman tulee olla turvattu ja sijoituksilla pitää olla reaalinen jälleenmyyntiarvo. Aluelämmön tekemän sijoituksen arvo on nolla, koska kukaan ei ota niitä ilmaiseksikaan. Jälleenmyyntiarvoa niillä ei siis ole.

Kaupungin sijoituspolitiikasta päättää kuntalain mukaan valtuusto. Jämsän kaupunginhallitus ei kuitenkaan vienyt asiaa valtuustolle. Hallitus ylitti valtuutensa ja kuntalakia ei noudatettu. Valtuustossa moinen ydinvoimaan sijoittaminen tuskin olisi mennyt läpi.

Vastineessaan talousjohtaja selvittää, että osakeyhtiöissä vastuu on kokonaan yhtiön hallituksella. Aivan oikein. Luostarinen ja Soikkeli eivät vastaa tehdyistä sijoituksista muuten kuin työpaikkansa kautta, he vain esittivät hallitukselle korkeariskisen sijoituskohteen. Vastuu on hallitusten jäsenillä ja he vastaavat virheellisistä ja yhtiölle turmiollisista päätöksistä viime kädessä omalla omaisuudellaan. Osakeyhtiöiden hallituksissa kannattaa olla tarkkana mihin toimitusjohtajan haihatuksiin suostutaan.

Vielä kysymys lukijalle. Montako kyläkoulua pitää lopettaa, jotta saadaan kokoon sama summa, jonka Aluelämpö on nyt hukannut ydinvoimasijoitukseen?

Pekka Laaksonen
Uusi Jämsä